Τον Νοέμβριο η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για το «χαράτσι».

xaratsi-areiospagos-anavoli-noemvrio2015

Για τις 19 Νοεμβρίου 2015 αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες (ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο «χαράτσι») που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχει κρίνει ότι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης, καθώς έχουν καταβληθεί από το «χαράτσι» 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων και ο Γ. Κόκκας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΕΕΤΗΔΕ, αντέδρασαν στο αίτημα αναβολής, αλλά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε την συζήτηση για 19 Νοέμβριο 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το «χαράτσι» παραβιάζει διατάξεις τόσο του Συντάγματος όσο και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Κατηγορίες: Ηλιαία, Νομικές Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.