Ποιά αξιοποίηση; Ποιάς δημόσιας περιουσίας; Και πώς πρέπει να γίνει; Το ΤΑΙΠΕΔ δεν λύνει, αλλά περιπλέκει τα προβλήματα!

Του Γιώργου Λ. Κόκκα – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
και Γενικού Συντονιστή Δημοβουλίου Πολιτών

Σε σημαντική εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 ΤΟ FORUM ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Βούλα αναδείχτηκαν από εξέχοντες ομιλητές και με την κριτική συμμετοχή ενεργών πολιτών τα ζητήματα που προκαλεί η τροϊκανή Νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ (δήθεν Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου).

Στην εισήγηση του υποφαινόμενου επισημάνθηκαν οι αστοχίες του νόμου ως προς το ότι, ενώ αναφέρεται στην ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου, δηλαδή κληροδοτήματα, δωρεές, νόμιμα ιδιωτικά αποκτήματα στην πραγματικότητα συσσωρεύει προς άκριτη εκποίηση και χωρίς σοβαρές εγγυήσεις για το τίμημα πώλησης κατ΄ εξοχήν δημόσια κτήματα και περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας του Ελληνικού Δημοσίου κατά πολλαπλά ελεγχόμενο τρόπο. Επίσης κατακρίθηκε η κατ’ ευφημισμό αξιοποίηση της μυθικής ήδη αυτής περιουσίας που αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πρόκειται για την με κάθε θυσία είσπραξη ακόμη και ψιχίων από ανύπαρκτους ακόμη επενδυτές, που βάζουν ακόμη σκληρότερους όρους αγοράς, μόνο για να εξοφλείται το δημόσιο χρέος, χωρίς καμμιά πρόβλεψη για συμμετοχή του έμψυχου δυναμικού της χώρας μας στην οικονομική συναλλαγή και κάρπωση των δημόσιων αγαθών που εκποιούνται.

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να αναλυθεί η διαδικασία του ΕΥ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΝ που επιχειρεί από την 11/11/11 που ιδρύθηκε το Δημοβούλιο Πολιτών (www.dimovoulio.gr) στην κατεύθυνση του Δέοντος Δικαίου (de lege ferenda) και το περσινό ψήφισμα αυτού του νέου φορέα εθιμικής έκφρασης της Λαϊκής Κυριαρχίας στη χώρα μας για τη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Α.Ε.», που με 10.000.000 ονομαστικές αμεταβίβαστες μετοχές, μία για κάθε Έλληνα, που θα καρπούται για λογαριασμό όλων των Ελλήνων σε συνεργασία με επενδυτές όλον τον υποθαλάσσιο αναμενόμενο να αξιοποιηθεί τεράστιο πλούτο υδρογοναθράκων της πατρίδας μας και της ΑΟΖ, που οφείλει να δεσμεύσει.

Κατόπιν εκτέθηκε το Ψήφισμα της τελευταίας μηνιαίας τακτικής Συνέλευσης του Δημοβουλίου (01/06/13 ενόψη της εκδήλωσης αυτής) που ζητά να ενταχθεί και η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Α.Ε.»και στην διαδικασία αποκλειστικής κάρπωσής της από τους Έλληνες Πολίτες που καλούνται ταυτόχρονα να σηκώσουν δυσβάστακτα και δυσανάλογα και άδικα οικονομικά βάρη.

Τελικά πρότεινε ο ομιλητής προσωπικά και ανεξάρτητα από την ιδιότητά του ως Γενικού Συντονιστή των εργασιών του Δημοβουλίου Πολιτών και την δυνατότητα να εξεταστεί μια συνθετική των δύο προτάσεων λύση, δηλαδή το κεφάλαιο των 30.000.000,00 Ευρώ του ΤΑΙΠΕΔ να κατανεμηθεί σε τρία ίσα μερίδια που να αφορούν το πρώτο την ψιλή κυριότητα ου Ελληνικού Δημοσίου σε όλη την αποκτώμενη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, το δεύτερο την συμμετοχή σε επικαρπία 50% αυτής της περιουσίας επενδυτών που θα διαθέτουν πολλαπλάσιο κεφάλαιο για την αξιοποίησή της και θα έχουν προνομιούχες μετοχές και το τελευταίο τρίτο θα αφορά την υπόλοιπη επικαρπία του 50% από 10.000.000,00 ονομαστικές και αμεταβίβαστες μετοχές της συμβολικής ονομαστικής αξίας ενός Ευρώ εκάστη, μία για κάθε Έλληνα πολίτη, που θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών της χώρας μας για επενδύσεις και ανάπτυξη με την αζημίωτη ελπίδα όλων μας για συμμετοχή, έστω επίσης συμβολική, στα κέρδη μιας πραγματικής αξιοποίησης της πραγματικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Και όπως τόνισε μας διδάσκει το παράδειγμα της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής ότι χωρίς την αποδοχή και πολλώ μάλλον την ενεργό συμμετοχή του λαϊκού τοπικού παράγοντα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται πόλεμος και καταστροφή κάθε πραγματικά αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο μας. Μάλλον το δέον Δίκαιο που αναζητά το Δημοβούλιο Πολιτών θα πρέπει να το προσέξει και η Βουλή των Ελλήνων και να αξιοποιήσει την εμπειρία των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και να νομοθετήσει σε μια μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ σε ορθολογιστική κατεύθυνση τα ΣΛΕΤ (Συμπράξεις Λαϊκού και Επενδυτικού Τομέα) !!!

Την πρωτοποριακή αυτή για τα σύγχρονα νεοελληνικά δεδομένα εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε με την εμβριθή ομιλία της και τα συμπεράσματα η γνωστή δημοσιογράφος κ. Θάλεια Χούντα, ενώ την τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους ο επίτιμος Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Σχοινιωτάκης (που ανακοινώθηκε επίσημα η ανάληψη της Διεύθυνσης από τον ίδιο της Λειτουργίας Κοινωνικών Ελέγχων του Δημοβουλίου Πολιτών), οι Πανεπιστημιακοί κ.κ. Μαρ. Μαντούβαλου και Κων. Ρωμανός, ο κ. Νίκος Βασιλείου Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ και αναγνώστηκε από τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Λαγανά που συμπροήδρευε με τη Θάλεια Χούντα και τον Γιώργο Κόκκα η ομιλία του συγγραφέα κ. Δημήτρη Ευαγγελίδη.

Κατηγορίες: Ηλιαία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.